Rammi.cz

Rammi.cz náhodný obrázek

Marketing – Chudý Honza, bohatý John

Červenec 25th, 2009 · Zatím nejsou komentáře · Zajímavé WWW

V poslední době mě začalo bavit sledovat procesy v jiných firmách. Občas sedím v nějaké restauraci, kde jde se snaží o nějakou úroveň. Tam nejraději sleduji, jak jsou lidé zorganizovaní, jak každý ví, co má kdo, kdy a jak dělat. Jak celé to soukolí funguje. Když jdu potom na poštu, tak se mi vaří krev, ale o tom dnes psát nechci.

Sleduji z povzdálí jak John zřizuje distribuční síť a prodává knížku Chudý Honza, bohatý John. Jde po tom docela „agresivně“, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Vzhledem k tomu, že v poslední době namířil některé své aktivity i na cílovou skupinu v ČeskoSlovensku, máme dobrou příležitost se podívat jak vlastně John řeší propagaci a marketing v praxi.
Kolik se v poslední době vyrojilo různých microsites na téma této knížky, kde všude se o ní píše a kolik lidí ji prodává, to je dobrý důkaz funkčnosti použitého řešení. Kdybych si měl udělat poznámky v bodech tak si poznamenám…

– Použití komunitních kanálů
Určitě je to velké plus mít po ruce komunitu lidí, z nichž mnozí jsou úspěšní podnikatelé. Ano, píšu o blogu www.podnikanivusa.com. Přecejen možnost přímo oslovit několik tisíc lidí je velmi silná zbraň a John ji chytře využívá. Obzvlášť pokud ti lidé v něj mají určitou důvěru. Navíc umožňuje svým čtenářům představit zajímavé projekty v rámci této komunity.
Aby to nebylo málo, byl nasazen ještě Facebook a jednu dobu Twitter. Toto všechno jsou mimo jiné i prodejní kanály, resp. dají se tak použít. Jako člen komunity jsem pak mohl pozorovat další aktivity. Sám jsem byl zasažen několika emaily, např. s dotazem jestli bych nemohl napsat doporučení na zadní stranu knihy. Na to jsem reagoval a doporučení napsal. Pak jsem si zákonitě musel sehnat výtisk abych viděl jak to dopadlo. Ptát jsem se nechtěl, nechal jsem se překvapit. A je tam 🙂
Jiní také mohli reagovali na email, ve kterém John nabízel rozhovor pro affiliate partnery, a potom samozřejmě tyto rozhovory použili pro propagaci knihy. Nakolik to bylo úspěšné po letmém pohledu do google a svých RSS vidím že nějaké rozhovory se udály již předtím:
http://www.irontech.sk/blog/rozhovory/john-vanhara-o-podnikani-v-usa/16.html
http://www.30minut.cz/john-vanhara-berte-krizi-jako-vyzvu/
http://www.swmag.cz/232/shipito-cz-rozhovor-s-johnem-vanharou/

– Affiliate marketing
Že affiliate marketing je silná zbraň o tom víme všichni co jsme někdy slyšeli o Amazonu. Ví to i John a asi právě proto má pro většinu webů vytvořen affiliate systém. Můžete za provize prodávat jeho knížku, shipito služby, nebo IncParadise.
Jak to všechno funguje, se můžete semi podívat. Pěkným příkladem je například Slovenská microsite Bohatý John a snad ještě lepé zpracovaná CZ verze Chudý Honza.

– Strategie výhodných nabídek
Jen tak si vzpomínám na různé akce, které jsme už na tuto knížku mohli vidět. Ať už návod jak získat reklamu v knížce. Tím se získají objednávky vlastně ještě před vytištěním knihy, asi jich ze začátku nebylo moc, ale na druhou stranu to asi pomohlo. Nebo prvních 100 knížek podepsaných a očíslovaných.
Jedním z nejdiskutovanějších nápadů byl vyplatit milión korun nejlepšímu Affiliate či distrubutorovi potom, co se prodá 10.000 vytisků. Paráda.
V poslední akci, která jde na účet shipita je Možnost získat knížku zdarma a tím se dostávám k…

– Masivní využití křížové propagace
Už jen to, že knížka je vlastně takový datadisk k blogu podnikání v usa a tak je velmi podporována právě ze stran tohoto blogu a jeho komunity. Pak tady máme ještě nekolik příkladů pro ilustraci.
– Ve vlastní knížce John samozřejmě zmínil své projekty a to pro ně také může mít přínos.
– Za tři doporučené zákazníky pro shipito, můžete mít knížku zdarma.
– V knížce jsou kupóny na $5 USD na služby shipito, a $20 na založení firmy v USA.
– V knížce vytiskl reklamu zdarma těm, kteří prodali, resp. koupili v čase uzávěrky nejvíce kusů.

Je to pěkná ukázka jak to vlastně funguje z druhé strany.
Tak já se jdu vrátit na svatbu, užijte si víkend, a jestli čekáte affiliate link, tak čekáte zbytečně. Nakonec jsem se do toho nepustil, mám svých starostí až nad hlavu 🙂


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 140 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Tagy:

Napiš první komentář! ↓

Zatím tu není žádný komentář... Odstartuj to vyplněním formuláře níže.

Co si myslíš ty?

Copyright Abago Holding s.r.o.,
všechna práva vyhrazena.
Navštivte také další projekty: Služby:  Digi Reality - Realitní vyhledávač | Ušetřím.cz - Vyhledávač cen | Inzerce Dýně.cz - Inzerce zdarma | Moderní svět - Nejen o technologiích
Zábava: PeckaSMS.cz - vyhrajte super ceny | 101her.cz - Online hry zdarma |
TOPlist