Rammi.cz

Rammi.cz náhodný obrázek

Mozek v misce řídí letadlo?

Prosinec 12th, 2005 · Zatím nejsou komentáře · Dlouhá chvíle

Věděli jste jak už je biocomputing daleko? Na Floridské univeritě se podařilo vypěstovat skupinu 25.000 neuronů v tzv. petriho misce. Tyto neurony byly izolovány z embrya krysy. Na tom by toho asi nebylo nic moc zajímavého, dneska už se dá vypěstovat snad i samostatná noha. Finta je ovšem v tom, že tento shluk neuronů respektive minimozek je schopen ovládat a řídit letový simulátor.
Za rozhraním stojí právě Petriho miska, ve které jsou rozmístěny elektrody tak aby mohly mozku předávat informace a číst z něj výsledky. V současné podobě má tato použitá miska 60 elektrod – vzhledem k velikosti mozku v průměru 1,5 milimetru je to docela pěkný výkon. Tyto elektrody se používají pro zjištování pochodů mezi jednotlivými částmi mozku. Zároveň je však možné posíláním elektronických impulzů do těchto elektrod mozek stimulovat na všech 60ti místech.
Celý tento projekt si klade mnoho cílů – řídit letadla na nebezpečných misích, vyjádřit matematický model práce neuronů, položit nové základy počítačové vědě, pomoci lidem s epilepsií a pravděpodobně se najde ještě spousta různých dalších, možná lepších, možná horších důvodů proč v podobném výzkumu pokračovat.

Pokud vás zajímá jak takový minimozek vypadá, nebo si o tom chcete přečíst něco víc, podívejte se např. na web National geographic.
Nebo se zeptejte google na petriho misku


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 140 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Tagy:

Napiš první komentář! ↓

Zatím tu není žádný komentář... Odstartuj to vyplněním formuláře níže.

Co si myslíš ty?

Copyright Abago Holding s.r.o.,
všechna práva vyhrazena.
Navštivte také další projekty: Služby:  Digi Reality - Realitní vyhledávač | Ušetřím.cz - Vyhledávač cen | Inzerce Dýně.cz - Inzerce zdarma | Moderní svět - Nejen o technologiích
Zábava: PeckaSMS.cz - vyhrajte super ceny | 101her.cz - Online hry zdarma |
TOPlist