Rammi.cz

Rammi.cz náhodný obrázek

tos dos windows linux

Prosinec 19th, 2004 · Komentářů: 4 · Dlouhá chvíle

tento článek, nebo spíše komentáře k němu, mne inspirovaly k napsání tohoto spotu.
Já jsem s počítačem začínal jsem před 16ti lety. Tehdy mi bylo 8 a naši koupili ATARI 800XE, tehdy báječný stroj s „kazetopáskovou pamětí“, později táta pořídil disketovou mechaniku XF551 (myslím) což byla oboustranná 5,25“ mechanika. V té době jsem se pokoušel programovat v basicu. Myslím že jsem se tehdy dostal celkem daleko, občas jsem i nějakou subrutinu v assembleru napsal. Atari bootovalo standardně do Basicu a v té době jsem nevěděl co to je operační systém a že ho potřebuju.
Atari 800 basic
Když jsme připojili disketovou mechaniku nebylo třeba nic instalovat a fungovalo to… vlastně byl tam „dos“ – disk operating system ale ten zprostředkovával opravdu jen to co bylo v jeho názvu a to zavádění programů a práci s disketami. Po několika štastně strávených letech můj otec (na můj popud) koupil Atari 1040STFM.
Což byl můj první počítač s Operačním systémem, ten byl vestavěný. Dokonce měl jakýsi pokus o multitasking, ale na 14MHz a 1MB RAM se toho moc multitaskingovat nedalo. Mimochodem rozlišení následujícího obrázku je autentické pro nejnižší rozlišení TOS (320×200).
Atari ST desktop
Nepřipomíná vám to něco?
Tam jsem se začal věnovat assembleru trošku víc. Taky jsem napsal svou první databázi – tehdy jsem ovšem ještě nevěděl že se to databáze jmenuje. Byl to prográmek na udržování seznamu software (měl jsem cca něco přes 500 3,5“ disket). Postupně jsem vynalezl bubble sort, a shaker sort aniž bych je znal, ale i shaker sort byl pro mé účely nevyhovující (až desítky sekund) a tak poslední metoda u které už zůstalo byl odhad umístění podle prvního písmene, umístění a následně shaker sort. Quick sort se mi tehdy vymyslet nepodařilo 🙂
Po dalších několika letech – to už bylo po mé maturitě jsme koupili první PC Intel 200MHz 16 MB RAM, a grafika S3 něco. Tam jsem si první týden hrál v Biosové utilitce, protože jsem neměl žádný OS, po týdnu se mi podařilo sehnat dos 6.22 a s tím jsem nějakou dobu vystačil,
windows 3.11
windows 3.11 jsem znal ze školy, ale nikdy jsem praktické využití tohoto rádoby „OS“ nenašel. Potom jsem nainstalil Win95 které v jednom kuse padaly, ale připadaly mi přátelské vzhledem k mé zkušenosti z atari.
windows 95
Tam jsem se naučil MS Visual Basic for applications, MS Access, a zjistil jsem co je to databáze a jak funguje. Poté samozřejmě následovaly windows 98, které se na první pohled lišily jenom barvou defaultního pozadí a tím že o něco méně padaly.
windows 98
Také tam přišli s otevíráním položky jedním kliknutím a označováním pohým přejetím kurzorem. Naštěstí se to nikdy moc neujalo ;).
Potom jsem se konečně začal programováním živit, v práci jsem měl Windows 2000 server, které měly opět jinou barvu pozadí.
windows 2000
A samozřejmě tohle už je naprosto o něčem jiném Tento systém v práci používám dosud. Domácí dvoulitry jsem byl nucen upgradovat na XP, protože jsem nebyl schopen pod nimi rozchodit podporu AGP.
Mezi tím se ovšem už prostřídaly operační systémy i na mých mobilech, chvilku jsem měl Sony Ericsson P800 se Symbianem
symbian
potom ale následoval dataphone IIs operačním systémem Windows Mobile 2003
windows mobile
Mezitím vším jsem ale párkrát chtěl vyzkoušet linux, tomu jsem ale nepřišel na chuť… asi jsem moc rozmazlený. Chci aby to fungovalo hned samo a dál si to doladím. Filosofie udělej si sám se mi moc nezamlouvá. Pokoušel jej instalovat, pamatuju si jednu příhodu.
Po třech dnech zkoušení různých typů instalace se mi konečně podařilo ristribuci redhad rozchodit (bohužel si nepamatuju verzi ale je to tak 4 roky zpatky). Po dalším dni zápasení se síťovou kartou jsem rozchodil i tu a začal jsem konfigurovat apache, po třech dnech mi fungoval apache v kombinaci s PHP a MySQL. Pak jsem ovšem zjistil že existuje Quake pro linux… samozřejmě jsem to chtěl zkusit a tak jsem to někde splašil a začal instalovat… po nekonečných problémech s mou kartou nVidia se mi opravdu podařilo přinutit quaka běžet alespoň v 320×200 a 256 barvách, považoval jsem to za úspěch, jenže jsem zároveň zjistil že mi nefunguje zvuk. A tak jsem instaloval moduly, kompiloval jádro a dělal různé jiné linuxové věci až se mi podařilo docílit hlášky „kernel panic“, naštěstí se dalo vrátit k předchozí verzi, ale v té jsem zjistil že mi sice jede quake, ale zase nejela síťovka a apache. Tak jsem skončil poražen a vrátil jsem své partice do původního FAT32 tvaru a vrátil se k windowsům.
Tak tolik k mým znalostem operčních systémů


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 140 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Tagy:

4 Komentářů ↓

  • Pavel@cetoraz

    😉
    Za 4 roky se toho změnilo…

    Třeba já jsem z windows naprosto zoufalej. Sice všichni operují, že cokoli nastaví na dva-tři kliky myší. Ale co když se to nepovede? Co když to nezačne fungovat? Jak se dozvím, co se stalo?

    Třeba kolegovi nejde „nainstalovat“ sdílená tiskárna. Prostě jí to nenajde. Síť má v pořádku a funkční, tiskárna je také funkční, firewally apod. má vypnuté. A tiskárna nejde najít.

    Jak zjistím, jestli jsou opravdu ty firewally vypnuté? Co v tuhle chvíli mám dělat? Nevím nic. Vím jen to, že pod windows XP sp2 nejde nainstalovat tiskárna. Konec.

    A co když bude chtít tisknout???

  • rammi

    Když je problém, podívám se do event logu…
    start > spustit > napsat „eventvwr“ a enter 🙂
    No a obdobou textových konfiguráků jsou registry start > spustit > regedit.
    místo start > spustit doporučuji používat klávesu „okno“ + R

  • Rammi

    jo a k tem firewallum… vsechny spustene i nespustene sluzby najdes ve sprave pocitace – pravy klik na tento pocitac a vybrat spravovat / manage
    potom si nalistujes sluzby a tam je u kazde napsany stav 😉

  • piluk

    Ja jsem presel na Linux tak,ze jsem se asi rok ve volnym case a s dobrou naladou seznamoval s ruznejma distribucema az jsem se rozhodl pro SUSE.Ktomu abych ho zprovoznil k obrazu svemu,aby vse fungovalo jsem jako zacatecnik potreboval cca tyden a to jsem nekolikrat reinstalnul.
    Po techto zkusenostech to zvladam do jednoho dne.System mi vyhovuje natolik,ze do XP chodim pouze hrat Armed Assault,jinak ho nepotrebuju.
    Co mi v Linuxu opravdu chybi je nejaka aspon trochu dobra Automapa.
    Po instalaci mi fungovalo skoro vse vcetne videokarty,musel jsem doinstalovat pouze ovladace pro ati a videocodeky.
    V Linuxu mi doslo jak jsem kradl a jak bych musel bejt bohatej abych pod Win nekradl!
    Proti Win XP nemam vyhrady,system povazuji za stabilni a da se pekne vyladit,clovek se onej musi starat,pouzivat antiviry,defragmentovat a podobne.
    Lidem starsi generace vesele instaluju Linux,protoze si neumnej udrzovat system a neustale jsem knim jezdil doladovat a cistit PC.
    Linux plni jejich potreby dobre a zdarma.Mladsi generaci tam urcite hry chybi, ale pro seniory (doufam ze mne nebudou ortodoxni Linuxaci kamenovat) je to super system!
    Teda Super je i pro mne,ale ne dokonalej stejne jako Win,nebo dalsi OS.

Co si myslíš ty?

Copyright Abago Holding s.r.o.,
všechna práva vyhrazena.
Navštivte také další projekty: Služby:  Digi Reality - Realitní vyhledávač | Ušetřím.cz - Vyhledávač cen | Inzerce Dýně.cz - Inzerce zdarma | Moderní svět - Nejen o technologiích
Zábava: PeckaSMS.cz - vyhrajte super ceny | 101her.cz - Online hry zdarma |
TOPlist