Rammi.cz

Rammi.cz náhodný obrázek

AVG nebo AVAST?

Listopad 30th, 2004 · Komentářů: 12 · Počítačové tipy

Dlouho jsem byl příznivcem AVG, už dlouho jsem používal AVG free ale dnes jsem zjistil že mám na počítači tři viry, z nichž ani jeden nebyl rezidentní ochranou zachycen. Dokonce ani při kompletním testu v safe módu windowsů nebylo AVG schopno tyto viry najít.
Na svém počítači jsem v příkazovém řádku napsal „notepad“ a po stisknutí enter se ozval vedlejší počítač s avastem výstražným signálem – mé AVG mlčelo. Stáhl a nainstaloval jsem si tedy avast a ten mi v nouzovém režimu našel tyto dva viry:
VBS:Trojano-436 [Trj]
Win32:NcaseSpy [Trj]
– lepší linky jsem opravdu nenašel 🙁 možná že si ALWIL dává svoje názvy virům.
Nicméně k souborům notepad.exe v adresáři c:\windows\system32 a services.exe v adresáři c:\windows\inetdata se nevyjádřil ani jeden. Tyto soubory tam samozřejmě nemají co dělat.
Notepad.exe se podařilo bez problémů vymazat, ale se services.exe to nebylo tak jednoduché. Nakonec jsem se rozhodl pro šalamounské řešení a odebral jsem práva všem uživatelům na složku c:\windows\inetdata, po restartu se mne snažila překvapit hláška o chybějících souborech, ale úspěšně jsem ji odignoroval. Složku bez práv si tam nechám, alespoň se tam vir propříště neusadí 🙂
Po známem a obligátním pročištění všech run a runonce složek v regeditu a odstranění jednoho řádku ve win.ini už jsem systém považoval za čistý, ale ještě jsem si stáhl HijackThis a pročistil explorer. Pro jistotu jsem ještě spustil ad-aware, který také odstranil pár klíčů z registrů a souborů z disku.
Ale jakou to má všechno pointu? přešel jsem z AVG na AVAST.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 140 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Tagy:

12 Komentářů ↓

  • mousie

    uživatel znalý problematiky spyware a virů by měl vědět, že Hijackthis se používá až poté, co Spybot, AdAware a CWShredder neuspěly při nápravě problémů:wink:

  • Rammi

    Uzivatel znaly problemu vlastne ani nic jineho nez windows explorer, notepad a regedit nepotrebuje. 😈

  • Váša

    Chci ti poděkovat, našel jsem v systému taky ten problém s notepadem a zíral, jak je to rozlezlý po celým registru. Jen se chci zeptat, jestli WScript a CScript a appmgr.dll jsou standardní části woken nebo patří k viru. Něterý větve viru totiž odkazovaly i na ně. Mám ještě prosbu o radu na zprovoznění routeru s print serverem (Edimax BR 6104KP), dle manuálu se mi nedaří zprovoznit tiskárnu, připojenou přímo k routeru.

  • Rammi

    Hmm… asi Ti odpovím trošku šalamounsky… Soubory s názvy WScript.exe a CScript.exe se instalují jako součást windowsů. Jsou to interpretery jazyka VBscript.
    Ale jestli zrovna ty na tvem disku nejsou náhodou vir, to ti nepovím 😉
    A s routerem jsem nikdy neměl tu čest, já jsem spíš na software 😉

  • kopna2

    autor clanku je blbec ! tento problém byl vyřešen 15.6.2004 a byl uznán antivirovým sytémem NOD32, AVG,… že tento soubor není virus je to pouze soubor který prověřuje firewall windows XP v SP2 pokud tento virus brána nenašla nebyla dostatečně aktualizována! ❗ ❗ ❗ ❗

  • Jiří Herník

    Nemam rad hrubost, ale musim oplacet stejnou minci. Kopna2 je blbec! Jaky problem byl vyresen? ze mi nesel spustit notepad a misto nej se spoustel nejaky soubor, ktery jsem nechtel, nevim jak jsem k nemu prisel a jeste k tomu sahal po siti na jine pocitace? At si kdo chce co chce rika, ale pro me takovy soubor vir je. Navic jsem nikde nejmenoval jak se ten soubor jmenuje, nebo je snad rec o notepad.exe? nebo snad o jakemkoliv jinem souboru v adresari inetdata?
    podivejme se co nam rekne google o adresari inetdata
    http://www.google.com/search?q=c%3A%5Cwindows%5Cinetdata&sourceid=mozilla-search&start=0&start=0&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-a&rls=org.mozilla:en-US:official

  • Vilém

    Ahoj, premyslim jestli mam odinstalovat moje AVG. Chtel bych se zeptat na tvuj nazor na pouzivani dvou antiviru zaroven (prave AVG 7.0 Free a Avast 4.7 Home) muzou nastat mezi temito pragramy nejake neshody ktere by vyustily ve fatalni selhani bezpecnostni obrany pocitace? K tomuto „dvojitemu reseni“ jsem byl donucen pote co mi pocitac nebyl schopen detekovat pripojeny ADSL modem, pak se to vyresilo tim ze jsem nainstaloval AVG a voila, nasel mi asi tak 5 viru ktere mi blokovaly (nevim jak) USB. Jinak pouzivam jeste spyware Ad-Aware SE Personal a musim jeste poznamenat ze Avast byl v te dobe aktualizovany den pred tim. Dale by me zajimalo jestli by v pripade ze me obavy jsou spravne fungovalo reseni, ze bych nechal jeden z nich aktivni v rezidentim stitu a ten druhy bych pak pouzil k projizdeni pocitace kompletnim testem v pavidelnych intervalech (a ktery z nich bych mel nechat jako rezidentni stit?). Dekuji za odpoved.

  • Jiří Herník

    No tak to je tezka otazka… ony se antivirove spolecnosti predhaneji v aktualizacich a jednou ma aktualizaci proti danemu viru AVG, a jindy zase avast a jeste jindy zase uplne jiny antivir.
    Ja pouzivam jen AVAST home edition vc rezidentniho stitu, a myslim, ze je vse v poradku, ale ted jiz sedim za externim HW firewallem, takze muj pohled na vec je trochu jiny.
    Kazdopadne si myslim, ze oba antiviry mohou koexistovat na jednom pocitaci, ale s nekolika pravidly. Spravne jste podotknul, ze pokud byste nechal rezidentni ochranu u obou zapnutou, asi by to docela ubiralo systemove prostredky pocitace. Dalsi vec je, ze je treba v techto antivirech nastavit aby si vzajemne nescanovaly adresare, protoze tam jsou definice viru a tzv „karantena“, coz by mohlo byt vyhodnoceno jako vir.
    Jinak nejsem na bezpecnost pred viry zadny specialista 😉 Ale dle meho nazoru by to slo.

  • Jirka77

    Já používám avast a nemám s ním problémy.. Ale k hlavnímu?? někdo tvrdí to ,a druhý ono.Nevím jestlií je lepší avast nebo avg. Ale asi avg když je placené?? Vysoké ceny ale nemusejí vždy znamenat kvalitu že?

  • Petr

    pro me je nejlepsi avast

  • Derk

    Custe nwm jak vi pouzivam AVG 9 a premyslim ze asi prejdu na Avast , protoze avg zere hodne procesoru a sta va se mi kdyz hraju hru tak se mi sam od sebe vypne pc proste z niceho nic se vypne.Nwm jak to resit ci je to teplotou nebo vir , ktery avg nezaznamena.Je pravda ze driv byl avg velmi pouzivany program , ale dnes jiz tomu neni podleme Eset je nejlepsi antvir co je.Kdyby mi sel nainstalovat jakoze nwm pro mi to nejde , ale pise mi to ze nemam prava Administratora.Protoze jsem si to nak zablokoval nebo ja nevim programem MyWinLocker.Tak pouzivam AVG ktere de nainstalovat aniz bych nemel ty prava nwm jak to resit poradil by mi nekdo.A daval bych prednost Avastu , ktery jiz patri spolecnosti ESET.

  • jirka

    chtel bich se zeptat co je lepsi avg nebo avast mě totiz jeden znamej rikal ze avg ze nezpomaluje pocitac

Co si myslíš ty?

Copyright Abago Holding s.r.o.,
všechna práva vyhrazena.
Navštivte také další projekty: Služby:  Digi Reality - Realitní vyhledávač | Ušetřím.cz - Vyhledávač cen | Inzerce Dýně.cz - Inzerce zdarma | Moderní svět - Nejen o technologiích
Zábava: PeckaSMS.cz - vyhrajte super ceny | 101her.cz - Online hry zdarma |
TOPlist